آسیب های نخاعی چیست؟


آسیب های نخاعی به آسیب و صدمه وارد شده به نخاع، اشاره میکند. آسیب های نخاعی، نوع بسیار جدی از آسیب فیزیکی است که به احتمال زیاد، تأثیرات پایدار و قابل توجهی را بر بسیاری از جنبههای زندگی روزانه فرد مصدوم دارد. طناب نخاعی مجموعهای از اعصاب و بافتهای دیگر است که مهرههای ستون فقرات از آنها محافظت میکند.
ستون فقرات شامل بسیاری از اعصاب است و از پایه مغز (بصل النخاع) تا نزدیک باسن ادامه دارد. نخاع مسئول ارسال پیام از مغز به تمام قسمتهای بدن است. همچنین، نخاع پیامها را از بدن، به مغز ارسال میکند. بدن ما قادر به درک درد و حرکت اندامها، به دلیل پیام ارسال شده از طریق نخاع است.
اگر نخاع آسیب ببیند، ممکن است برخی یا همه پیامهای ارسالی، به مقصد نرسند. نتیجه این کار، از بین رفتن احساس و تحرک کامل یا از دست دادن عملکرد درست اندامهای بدن و مغز است.
آسیب نخاعی یکی از بدترین حالت هایی هست که می تواند برای یک انسان پیش آید در نتیجه باید با دقت از بروز آن جلوگیری کرد. در این راستا ما مقاله ای تحت معرفی راه های جلوگیری از آسیب نخاعی تهیه و منتشر کردیم تا شما برای سلامتی خود آن را مطالعه کنید.
علائم و عوارض آسیب های نخاعی
- کاهش یا از دست دادن حس در اندام های فوقانی و تحتانی
- احساس سوزش یا کرختی در اندام ها
- فلج اندام ها
- ضعف و آتروفی عضلات
- لاغر شدن اندام های فلج شد
- بی اختیاری ادرار و مدفوع در نتیجه عدم کنترل مثانه و روده
- از دست دادن تناسب عضلات
- ضعف و خستگی
- اختلال خواب
- زخم بستر
- اسپاسم غیر ارادی عضلات


دلایل آسیب های نخاعی
- شکستگی در ناحیه ستون مهره ها
- ام اس
- آرتروز شدید ستون مهره ها
- عفونت شدید مهره ها
- دررفتگی های ستون فقرات
- شکستگی همراه با دررفتگی در ستون مهره ها
- آسیب دیسک بین مهره ای
- وارد شدن ضربه شدید به مهره ها در اثر سوانح رانندگی و …
- لغزش مهره ها
- تنگی کانال نخاعی
- اختلالات عروقی
جلوگیری از آسیب های نخاعی
در واقع برای جلوگیری از آسیب نخاعی باید عوامل شایع بروز آن را شناسایی کرد و تا حد امکان مراقبت های لازم را انجام داد. در این بخش از مقاله این عوامل را به شما معرفی می کنیم تا شما نیز از خطر های موجود آگاه شده و در راستای کم کردن این خطرات اقداماتی انجام دهید.
از جمله شایع ترین علل آسیب نخاعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تصادف:
تصادفهای خودرویی و موتورسیکلت، عامل اصلی آسیب نخاعی است.
سقوط:
بیشتر علل آسیب نخاعی پس از ۶۵ سالگی، اغلب ناشی از سقوط به دلیل ناتوانی در کنترل حرکات به علت کهولت سن است.
اعمال خشونت:
حدود ۱۲ درصد از علل آسیب نخاعی، در جامعه ناشی از برخوردهای خشونت آمیز، اغلب شامل زخمهای گلوله و چاقو است.
آسیبهای ورزشی و تفریحی:
فعالیتهای ورزشی حدود ۱۰ درصد از علل آسیب نخاعی را ایجاد میکنند.
مصرف الکل:
یکی از علل آسیب نخاعی در جوامع بشری است.
بیماریها:
سرطان، آرتریت، پوکی استخوان و التهاب نخاعی نیز میتوانند از علل آسیب نخاعی باشند.
راه های جلوگیری از آسیب های نخاعی
با دانستن خطراتی که در بالا ذکر شد، حال شما می توانید با انجام دادن اقدامات زیر در راستای جلوگیری از آسیب نخاعی گام بردارید.
جلوگیری از آسیب های نخاعی در هنگام رانندگی:
تصادفات اتومبیل یکی از شایع ترین علل آسیب نخاعی است. هر زمانی که شما سوار یک خودرو می شوید حتما کمربند ایمنی خود را بسته و از امنیت خود اطمینان حاصل کنید. به ویژه اطمینان حاصل کنید که فرزندان شما یک کمربند ایمنی یا صندلی ایمنی مناسب برای کودک و سن مناسب داشته باشند. برای محافظت از آنها از آسیب های هوایی هوا، کودکان زیر ۱۲ سال باید همیشه در صندلی عقب سوار شوند.
متاسفانه در دنیا مردم در این ذهنیت قرار دارند که تنها راننده لازم است کمربند ایمنی بسته و نیازی به سرنشینان نمی باشد. اما این طرز فکر از نادانی بوده و هر فردی در خودرو لازم دارد کمربند ایمنی خود را ببندد.


جلوگیری از آسیب های نخاعی در هنگام شیرجه زدن برای شنا و غواصی:
برای غواصی ختما مطمئن شوید که عمق آب مناسب است وگرنه ممکن است نتوانید از بروز آسیب نخاعی جلوگیری کنید. در راستای جلوگیری از آسیب نخاعی شما هرگز نباید در استخر ها و یا آب های کم عمق شیرجه بزنید.
به یک استخر شیرجه نزنید مگر اینکه آن ۱۲ فوت (حدود ۳.۷ متر) یا عمیق تر باشد. همچنین به یک استخر سرپوشیده شیرجه نزنید و به آب دیگری نروید که عمق را نمی دانید.
سقوط:
در هنگام بالا رفتن از وسایل مختلف بیشترین دقت را داشته باشید. هر فردی در هر سنی خیلی ساده می تواند از ارتفاع افتاده و دچار آسیب نخاعی شود. درست است که احتمال سقوط در افراد مسن تر بیشتر است است اما این دلیل بر بی دقتی جوانان نخواهد بود.


افراد پیر و ناتوان باید تحت مراقبت باشند زیرا آن ها این توانایی را دارند که حتی در حال راه رفتن بر زمین خورده و دچار آسیب نخاعی شود.
جلوگیری از آسیب نخاعی در هنگام ورزش:
ورزش کردن نیاز به احتیاط های خود را دارد حتی اگر یک پیاده روی ساده باشد. انجام اشتباه در یک حرکت ورزشی می تواند یک عمر پشیمانی به دنبال داشته باشد. در انجام ورزش هایی از جمله بدنسازی حتما روش درست را از مربی فرا گرفته سپس به دنبال ورزش کردن باشید.
جلوگیری از آسیب نخاعی با عدم مصرف الکل:
در تمامی موارد ذکر شده، مصرف الکل خطر را دوبرابر کرده و تاثیر خود را خواهد گذاشت. مصرف الکل قبل از ورزش فرقی با خودکشی نداشته و آسیب نخاعی تنها بخش ساده ای از عوارض آن خواهد بود.
مصرف الکل قبل از رانندگی می تواند حوادثی جبران ناپذیر به دنبال داشته باشد. قابل توجه است که درصد زیادی از خشونت هایی که باعث آسیب نخاعی می شود به دلیل مصرف الکل رخ داده است.
بیماری ها:
شاید با خود فکر کنید که دیگر بیماری ها به شما ربطی نداشته و نمی توان از بروز آن جلوگیری کرد.اما این حرف بهانه ای بیش نیست زیرا شما در هر مرحله از زندگی باید نکات سلامت خود را رعایت کرده و با جلوگیری از بروز بیماری ها از بروز آسیب نخاعی جلوگیری کنید.
همچنین درمان به موقع بیماری ها می تواند موجب جلوگیری از آسیب نخاعی شود.