دلایل آسیب عصب بینایی چشم را بشناسید.
بینایی یکی از حواس حیاتی بدن انسان است و در واقع ما به وسیله دیدن اکثر اطلاعات محیط اطرافمان را به دست میآوریم. عصب بینایی چشم، به مطالعه و فهم عملکرد و ارتباط چشم با مغز و نحوه تشکیل تصویر در ذهن کمک میکند. وقتی کسی تغییراتی در سیستم بینایی خودش حس میکند یا تغییرات معمولاً ناشی از مشکل و آسیب عصب بینایی است که به راحتی هم قابل تشخیص نیست و با آزمایش پیشرفتهای مثل نوار عصب بینایی مشخص میشود. در واقع اگر سلولهای عصب بینایی به درستی عمل نکنند، شخص دچار مشکلات بینایی خواهد شد.
در این مطلب در سایت دکتر رضا جباری فوق تخصص مغز و اعصاب به بررسی دلایل آسیب عصب بینایی چشم و هر چیزی که باید درباره آن بدانید پرداختهایم که امیدواریم برای شما مفید باشد. اگر دوست دارید اطلاعات لازم درباره درمان عصب بینایی چشم و دلایل و علائم آن را بیابید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
عصب بینایی
عصب بینایی چشم در واقع همان چیزی است که ما به کمک آن میتوانیم دیدن اجسام را درک کنیم. سلولهای عصب بینایی در داخل شبکیه چشم قرار دارند و در واقع عمل انتقال پیام دیدن و درک محیط اطراف را به مغز انجام میدهند. در حقیقت عصب بینایی چشم گیرنده و پردازشگر سیگنالهای بینایی است و با کمک و انتقال پیام اعصاب بینایی به مغز است که ما تصاویر دنیای اطرافمان را میبینیم و درک میکنیم.


علائم آسیب عصب چشم
علائمی وجود دارند که میتوانند نشاندهنده آسیب عصب بینایی باشند و شخص اگر چنین مشکلاتی در بیناییش به وجود آمده باشد احتمالاً عصب چشمش آسیب دیده است. در واقع بعد از حس کردن هرکدام از علائم آسیب عصب چشم شخص باید بع پزشک مراجعه کند. یکی از این علائم از دست رفتن ناگهانی بینایی که ممکن است دردناک هم باشد، است که خب واضح است در این صورت عصب بینایی چشم شخص آسیبی دیده است. البته علائم دیگری مثل دوبینی و تار دیدن نیز میتوانند نشانه آسیب عصب چشم باشند و شخص باید این علائم را پیگیری کند. علائم دیگری هم وجود دارند که معمولاً اشخاص آنها را پشت گوش میاندازند و فکر میکنند مشکل خاصی نیست. از جمله این علائم زود خسته شدن و ضعف در چشمها، نقص در تشخیص رنگها و احساس جرقه در چشم است که افراد شاید متوجه نشوند که این علائم نشاندهنده آسیب عصب بینایی میباشند.
علت آسیب عصب بینایی
خب حالا بیایید دلایل آسیب عصب بینایی را با هم بررسی کنیم. یکی از اصلیترین دلایل آسیب عصب بینایی ضربه به پشت سر یا ضربه به عصب چشم است. لوب پس سری در واقع جایی است که عصب بینایی به آن منتهی میشود و در اثر ضربه خیلی شدید حتی ممکن است شخص بیناییش را از دست بدهد. عصب بینایی از هر چشم تا کورتکس مغز رسیده است و آسیب عصب بینایی در واقع میتواند به کلی بینایی شخص را از بین ببرد.
سکته مغزی یکی دیگر از دلایلی است که آن هم میتواند یک علت آسیب عصب بینایی شناخته شود. در واقع سکته مغزی ناشی از عدم رسیدن خون به کورتکس مغز است و به دلیل این که عصب بینایی در کورتکس قرار دارد، میتواند منجر به آسیب عصب بینایی بشود. پس افرادی که فشار، چربی و قند خون بالا دارند باید همواره مواظب سکته مغزی باشند و سبک زندگی خود را اصلاح کنند.
بیماری گلوکوم نیز میتواند یک علت آسیب بینایی باشد. پس افرادی که دارای سابقه خانوادگی گلوکوم هستند باید خیلی مواظب آسیب عصب بینایی باشند. بیماری گلوکوم که به آن آب سیاه میگویند، در واقع افزایش فشار مایع بیرنگ موجود در زلالیه چشم است. گلوکوم با تحت فشار قرار دادن عصب بینایی، میتواند منجر به آسیب عصب چشم بشود و علائم آن را برای شخص به همراه داشته باشد.
همچنین افرادی که با دیابت دست و پنجه نرم میکنند، ممکن است دچار آسیب عصب بینایی شوند و به تاری و کاهش دید مبتلا شوند. توصیه می شود افرادی که در ریسک و معرض عوامل بالا قرار دارند، هر ساله برای پیشگیری از آسیب عصب بینایی، چکاپ چشم انجام دهند.
نوار عصبی چشم
آزمایش نوار عصبی چشم نشاندهنده کارکرد و آسیب احتمالی عصب بینایی است. در واقع نوار عصبی چشم واکنش چشم به محرکهای مختلف توسط الکترودهای متصل شده به سر شخص ثبت میکند. در واقع این واکنشها جوابی است که لوب پسسری به کارکرد عصب بینایی میدهد. نوار عصبی چشم التهابهای عصب چشم را نشان میدهد و اگر تهدیدی در آینده مثل عفونتها عصب چشم را تهدید کند، میتوان آن را در این نوار مشاهده کرد. آزمایش نوار عصبی چشم یک آزمایش بیخطر و بدون درد است و عوارضی برای شخص نخواهد داشت. فقط افرادی که دچار بیماری صرع هستند، شاید با دیدن محرکها تشنج به آنها دست بدهد.


سخن پایانی
آسیب عصب بینایی یک خطر جدی برای چشمها و بینایی افراد میباشد. عصب بینایی در واقع پردازشگر چشمهاست و درک و بینش ما از دنیای اطراف به آن وابسته است. در حقیقت عصب بینایی به مغز میگوید که ببین و درک کن. علت آسیب عصب بینایی میتواند مسائل مختلفی مثل ضربه، سکته مغزی، دیابت و بیماری گلوکوم باشد که اگر کسی در معرض هرکدام قرار دارد بهتر است هر ساله چکاپ چشم انجام دهد و با آزمایش نوار عصب چشم از وضعیت بینایی خودش آگاه شود. در این مطلب در سایت دکتر رضا جباری فوق تخصص مغز و اعصاب، دلایل آسیب عصب بینایی چشم را بررسی کردیم. در صورت داشتن سوال یا تجربهای در مورد آسیب عصب بینایی میتوانید آن را با ما به اشتراک بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشیم و بتوانیم شما را راهنمایی کنیم. امیدواریم که توانسته باشیم با این مقاله اطلاعرسانی درستی درباره آسیب عصب بینایی به انجام رسانده باشیم.