سندرم ایکس شکننده چیست؟ Fragile X
سندرم ایکس شکننده یا Fragile X یک اختلال ژنتیکی و ارثی است که در صورت تغییر و جهش یکی از ژنهای موجود در کروموزوم ۲۳ یا همان کروموزوم X به وجود میآید. سندرم کروموزومی ایکس شکننده طیف گستردهای از مشکلات جسمی، رفتاری و مشکلات رشدی مثل اختلال در یادگیری و شناختی را برای شخص به همراه دارد که با توجه به شدت آن میزان اختلالات برای هر شخص متفاوت میباشد. در واقع سندرم ایکس شکننده دلیل اصلی عقبماندگی ذهنی است که تاثیر و احتمال وقوع آن در مردان بیشتر از زنان میباشد. این اختلال به سندرم مارتین-بل نیز معروف است که در واقع این سندرم توسط همین دو نفر نیز توصیف شده است. در این مطلب در سایت دکتر رضا جباری فوق تخصص مغز و اعصاب به بررسی اختلال سندرم ایکس شکننده میپردازیم و عوارض و نشانههای آن را بررسی خواهیم کرد.
سندرم ایکس شکننده
همه ما انسانها ۴۶ کروموزوم داریم که دو مورد از آنها تعیینکننده جنسیت افراد میباشد. در زنان هر دوی این کروموزومها X و در مردان X و Y میباشند. تغییر و جهش ژن بر روی این کروموزومها منجر به سندرم ایکس شکننده میشود. سندرم کروموزومی ایکس شکننده شاید علائمی در خردسالی شخص نشان ندهد و از دوران بلوغ علائم آن آغاز بشود. مردان دارای سندرم ایکس شکننده دچار ناتوانی ذهنی و زنان اکثراً دچار اختلالات یادگیری میشوند.
در واقع هم اثر و هم امکان رخ دادن این سندرم بر مردان بیشتر است که میتوان آن را شایع ترین علت عقب افتادگی ذهنی در آقایان نیز عنوان کرد. در کل سندرم ایکس شکننده ناتوانیهای یادگیری، مشکلات رشد و مشکلات رفتاری در شخص ایجاد و رفتار اجتماعی را برای آنها سخت میکند. سندرم ایکس شکننده شاید حرف زدن کودک را نیز تا ۲ سالگی به تاخیر بیندازد. سندرم ایکس شکننده تا پایان عمر با افراد مبتلا همراه میباشد و زندگی به صورت تنها برای این افراد دارای سخت میباشد و بعید است بتوانند به تنهایی زندگی کنند.
نقص یا جهش در ژن FMR1 در کروموزوم X عامل اصلی رخ دادن سندرم ایکس شکننده میباشد. این نقص باعث جلوگیری از تولید صحیح پروتئینی به نام FMRP1 میشود که در عملکرد سیستم عصبی نقش مهمی دارد. البته عملکرد دقیق این پروتئین را نمیتوان مشخص کرد. اما تولید نشدن صحبح این پروتئین موجب بروز علائم مربوط به سندرم ایکس شکننده میشود.
سندرم X شکننده میتواند شخص را در معرض بیماریهای مختلف نیز قرار دهد پس اگر اگر کسی ممکن است ناقل این سندرم باشد یا کودکی مبتلا به این سندرم دارد، باید برای مدیرین درمان و جلوگیری درمان به پزشک اطلاع بدهد. زنان دارای سندرم ایکس شکننده ممکن است حتی قبل از ۴۰ سالگی یائسگی را تجربه کنند. همچنین مردان نیز در معرض زوال عقل و از دست دادن تعادل در راه رفتن قرار دارند.
علائم سندرم ایکس شکننده
با این که شاید اختلالات ناشی از سندرم ایکس شکننده از دوران بلوغ خود را واضح نشان میدهند اما کودکان مبتلا به سندرم کروموزومی ایکس شکننده ممکن است علائمی مانند اضطراب زیاد، بیشفعالی و اختلال کمبود توجه و عدم توانایی تمرکز به موضوعی خاص در آنها دیده شود. یا ممکن است کودک دچار اختلالات رشدی شود و رشدش به تاخیر بیفتد یا به زمان بیشتری برای حرف زدن و راه رفتن نیاز داشته باشد. البته بسیاری از افراد دارای سندرم ایکس شکننده از هوش طبیعی برخوردار میباشند. با توجه به ارثی و ژنتیکی بودن این سندرم اگر برای یکی از اعضای خانواده تشخیص داده شود، احتمال وقوع آن برای سایر افراد خانواده نیز وجود دارد. البته علائم سندرم ایکس شکننده برای افراد یکسان نیست و در دورههای مختلف علائم افراد با توجه به جنسیت آنها ممکن است متفاوت باشد. علائم سندرم ایکس شکننده را در دو دسته رفتاری و جسمانی بررسی خواهیم کرد.
علائم جسمانی سندرم ایکس شکننده
علائم سندرم ایکس شکننده را به صورت جسمانی و در ظاهر شخص نیز میتوان مشاهده کرد. علائم جسمانی سندرم X را در لیست زیر مشاهده میکنید.
- عدم توانایی پردازش مسائل
- برجستگی چانه و پیشانی
- مفاصل شل و انعطافپذیر
- بزرگی بیضه
- انحراف چشم
- گوشهای بزرگ
- مشکلات استخوانی
- صافی کف پا
- مشکل در تکلم


علائم رفتاری سندرم ایکس شکننده
علائم رفتاری سندرم ایکس شکننده مشکلات حسی و رفتاری میباشد. مشکلات حسی به وسیله محرکهای خاص مثل نور یا صدای زیاد تحریک میشود. البته حتی تماس چشمی نیز برای این اشخاص از همان کودکی سخت میباشد و در این امر نیز دچار مشکل میشوند. اختلالات هوش یادگیری نیز در این افراد متفاوت است و ممکن است به صورت عقبماندگی خفیف یا شدید خودش را نشان دهد. به هر حال این افراد ممکن است بیش از اندازه مضطرب شوند مخصوصاً به هنگام قرارگیری در جامعه این مشکلات بیشتر خودشان را نشان میدهند. برخی از علائم رفتاری سندرم ایکس شکننده و مشکلات اجتماعی و عاطفی آن به صورت لیست زیر میباشد. در صورت مشاهده علائم رفتاری سندرم ایکس شکننده بهتر است به روانشناس کودک مراجعه کنید.
- ترس و اضطراب مخصوصاً در موقعیت جدید
- دوری از تماس فیزیکی
- اوتیسم و لکنت زبان
- بیش فعالی
- عدم فهم زبان بدن دیگران
- بد خوابی و اختلال خواب
- عدم تمرکز و پرخاشگری به ویژه در پسران
- عدم توانایی ارتباط با اشخاص جدید به ویژه در دختران
- اختلالات فکری و مشکلات در یادگیری
تشخیص سندرم ایکس شکننده
تشخیص و ارزیابی سندرم ایکس شکننده نیاز به آزمایش خون DNA FMR1 دارد. با نمونهبرداری از مایع آمنیوتیک نیز در آزمایشگاه میتوان مشخص کرد که شخص دارای ژن جهشیافته یا همان FMR1 هست یا خیر. در هنگام بارداری نیز، با مراجعه به مشاور ژنتیک انجام آزمایشهای قبل از تولید میتوان وجود سندرم ایکس شکننده را در کودک تشخیص داد. با این که امکان بروز علائم سندرم ایکس شکننده از یک سالگی کودک وجود دارد اما تشخیص این سندرم از ۳ سالگی به بعد ممکن میباشد.
درمان سندرم ایکس شکننده
سندرم ایکس شکننده را نمیتوان به طور کلی درمان کرد. اما باید به نحوی با اختلالات ناشی از آن نیز مقابله کرد. به هر حال سندرم ایکس شکننده یک مشکل مادامالعمر است بر جنبههای مختلف زندگی فرد مثل تحصیلات و زندگی اجتماعی او تاثیر میگذارد. در واقع هدف از درمان سندرم ایکس شکننده کمک به افراد مبتلا در یادگیری زبان و مهارتهای اجتماعی است. برای این امر نیاز به دریافت کمک از افراد مختلف مثل خانواده، درمانگر و معلم میباشد. همچنین میتوان از داروهایی درمان اختلالات رفتاری و نقص توجه (ADHD) استفاده کرد. ریتالین و سرترالین از جمله اصلیترین این داروها میباشند. البته تجویز دارو با توجه به علائم بیمار و تشخیص پزشک میباشد. برای مثال برای تشنج و پرخاشگری از لیتیوم گاباپنتین استفاده میشود. جدا از دارو درمانی، برای افراد دارای سندرم ایکس شکننده باید از شرایط تحصیلی خاص، گفتار درمانی و رفتار درمانی نیز استفاده کرد تا شخص بتواند تا حدودی این مشکلات رفتاری و شناختی را پشت سر بگذارد. تحقیقات نشان داده نزدیک به ۳۰ درصد از بانوان و ۱۰ درصد از آقایان مبتلا به سندرم ایکس شکننده در بزرگسالی به استقلال میرسند و حداقل تا دیپلم موفق به تحصیل میشوند.
جمع بندی
سندرم ایکس شکننده یا Fragile X یک اختلال ژنتیکی و ارثی است که دلیل اصلی عقبماندگی ذهنی افراد به خصوص مردان میباشد. در این مقاله سندرم کروموزومی ایکس شکننده را شرح دادیم و بررسی کردیم. اشاره کردیم که علائم سندرم ایکس شکننده میتواند برای افراد متفاوت باشد اما به هر حال افراد دچار اختلالات رفتاری و جسمی میشوند. یک روش قطعی و دائمی برای درمان سندرم ایکس شکننده وجود ندارد و هدف از درمان فقط کاستن اختلالات و کمک به زندگی شخص میباشد. با توجه به نوع اختلالات شخص، پزشک میتواند از داروهای مختلفی برای کاهش عوارض، کنترل و درمان سندرم ایکس شکننده استفاده کند. در صورت داشتن سوال یا تجربهای در مورد سندرم ایکس شکننده میتوانید آن را با ما به اشتراک بگذارید تا در کلینیک دکتر رضا جباری در اولین فرصت پاسخگوی شما باشیم. امیدواریم که توانسته باشیم با این مقاله اطلاعرسانی درستی درباره بیماران سندرم ایکس شکننده به انجام رسانده باشیم.